web analytics

‘Er valt veel weg als het Odensehuis er niet meer is’

 

Assen – De pilot met het Odensehuis in Assen, die in 2017 van start ging, loopt binnenkort af. Hoe gaat het nu verder met het inloophuis voor mensen met (licht) demente klachten of geheugenverlies?

Coördinator Anita Aalderink hoopt van ganser harte dat er een vervolg komt. Voor de gasten, die daar een fijn en veilig plekje hebben gevonden. ‘Maar het Odensehuis zorgt er ook voor dat mensen veel langer uit de zorgtehuizen blijven. Het is dus tevens kostenbesparend voor de overheid.’

 

Problemen

Anita Aalderink ‘rolde’ in mei van dit jaar het Odensehuis, wat gevestigd is in het Markehuus in de Asser wijk Peelo, binnen. Het bestuur was op zoek na een nieuwe coördinator na problemen met de vorige coördinator.

Anita: ‘Het Odensehuis kon nu eenmaal niet zonder coördinator. Ik was al jaren consulent in de mantelzorgondersteuning van Vaart Welzijn. Ik werd uitgenodigd door Henri Ploeg, bestuurslid van het Odensehuis, om over de ontstane situatie te praten. Maar plots zat ik tegenover het voltallige bestuur, met de vraag: wil jij het doen? En ja, toen had ik binnen een uur plots een baan als coördinator.’

Anita zette vol haar schouders onder het Odensehuis. En met succes. Het aantal bezoekers steeg in ruim een half jaar van 19 naar 43. ‘Meer dan een verdubbeling’, glundert Anita. ‘En het aantal vrijwilligers kwam van 8 op 23 personen te staan, bijna drie keer zoveel. Bovendien is het Odensehuis een leerbedrijf met twee stagiaires op HBO-niveau en lopen twee studenten hier hun maatschappelijk stage.’

Mantelzorgers

Maar de coördinator wil meer doen. ‘Naast onze gasten komen regelmatig mantelzorgers mee. Ook voor hen is dit een prettige omgeving, ze kunnen bijvoorbeeld met elkaar praten. Dat helpt, want ze weten precies waar ze het over hebben en vinden herkenning en erkenning bij elkaar. En wat zou het mooi zijn als zij hier zouden kunnen overnachten.’

Anita en haar vrijwilligers doen er alles aan om hun gasten een leuke, zinvolle invulling van de dag te geven. Vijf dagen in de week. Zoals samen eten, spelletjes doen en muziek luisteren of maken. De inrichting is knus en sfeervol, de ruimte geeft echt dat huiskamergevoel. Daarnaast is er een duofiets, waar de gasten samen met een begeleider op een veilige manier op kunnen fietsen, zodat ze ook regelmatig lekker buiten komen.

Kroketten

En, benadrukt Anita, iedere gast wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen in zijn of haar persoonlijke behoeften. ‘Zo is er een mevrouw die nooit meeat. Ik kwam er op een gegeven moment achter dat ze kroketten heel lekker vindt. Dus kochten we een friteuse en mag zij, onder begeleiding van een vrijwilliger, meehelpen kroketten te frituren. Nu blijft ze wél mee-eten! Kijk, dat zijn van die kleine overwinningen waar ik en de vrijwilligers van kunnen genieten. En samen gourmetten, ook zo’n feest!’

En dat feest, zegt Anita, moet beslist blijven. Op dit moment zit het Odensehuis in een proeffase, bekostigd door de provincie en de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld. De politiek in Midden-Drenthe is inmiddels ook uitgenodigd een kijkje te komen nemen en zich eventueel aan te sluiten.

Eenzaam

Anita: ‘Het Odensehuis is het enige inloophuis in Drenthe voor mensen met lichte dementie en geheugenverlies, veroorzaakt door bijvoorbeeld Parkinson, niet aangeboren hersenletsel of MS. Het zijn vaak eenzame ouderen, die hier met hun mantelzorgers samenkomen. Het is een groot succes, maar er is wel geld nodig om dit voort te kunnen zetten. Dus hoe meer gemeenten meedoen, des te beter.’

Het bestuur van het Odensehuis heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij de gemeente Assen voor voortzetting. Volgens Anita is er zo’n 12.000 euro in de maand nodig om het inloophuis te kunnen laten draaien. ‘En als het even kan ook een vrijwilligersbijdrage, want de vrijwilligers doen momenteel alles op eigen kosten.’

Preventiefonds

Wellicht kan er bijvoorbeeld geld worden vrijgemaakt vanuit het nieuwe Preventiefonds, dat er mede op gericht is dat zorgprofessionals –en/of vrijwilligers problemen bij mensen vroegtijdig signaleren. Op die manier kan er sneller hulp worden geboden, voordat mensen in een zwaarder (en duurder) zorgtraject belanden.

Anita knikt, want precies die preventieve rol vervult het Odensehuis. ‘Doordat wij onze gasten hier opvangen, zorgen we ervoor dat ze langer thuis kunnen blijven wonen en niet al vroeg in een verzorgingstehuis terecht komen. En denk erom, dat laatste pakt een stuk duurder uit dan het Odensehuis. Als wij moeten sluiten, zijn de kosten binnen de Wmo hoger want dan hebben deze mensen in eerste instantie meer thuishulp nodig. Bovendien stijgt de kans op eenzaamheid en komt er een grotere druk te liggen op de mantelzorgers. Met alle (psychische) problemen voor hen tot gevolg èn het risico dat ook zij in het zorgtraject belanden.’

Uitnodiging

Anita heeft inmiddels een brief gestuurd naar de Asser gemeenteraad met een uitnodiging om het reilen en zeilen binnen het Odensehuis met eigen ogen te komen aanschouwen. ‘En hoeveel er wegvalt voor deze mensen als dit er niet meer is. Sterker, ik zou een beroep willen doen op álle Drentse gemeenten: zet meerdere Odensehuizen neer, zoals bijvoorbeeld in Emmen en Hoogeveen.  Maak het Odensehuis bekend bij verzorgers, huisartsen, ziekenhuizen…  Want het bespaart zorgkosten en brengt de bezoekers en hun mantelzorgers zóveel goeds.’

 

Tekst: Robbert Willemsen – Asser Courant
 (edited tbv de website door Odensehuis Assen)